Vidste du, at du bogstaveligt talt kan blive mere miljøvenlig fra gulv til tag? Det er ikke længere kun dit forbrug af el, vand og varme, eller din evne til at genbruge og affaldssortere, som påvirker miljøet. Nu er det også de større, mere håndgribelige del af din bolig du skal tænke over.

Du behøver selvfølgelig ikke fare ud og igangsætte den helt store renovation, hvis ikke det alligevel var planlagt. Men NÅR du gør, så er vi her for at fortælle dig, hvorfor du gør noget godt for miljøet. Mange af de valg du træffer ved en sådan renovation, påvirker nemlig direkte eller indirekte miljøet og klimaet, og det ved vi er meget vigtigt for de fleste.

Så udover det rent æstetiske, praktiske og besparende ved at renovere, kan du nu tilføje endnu en fordel, som forhåbentlig kan få dig i gang med projektet inden længe.

Nyt tag for miljøets skyld

Som noget meget naturligt er det første man googler, når man skal have lavet nyt tag, ordene: ”nyt tag pris”. For selvfølgelig er prisen en vigtig faktor for alle husejere. Der findes forskellige firmaer, forskellige metoder og forskellige typer af nyt tag, som alt sammen påvirker hvad regningen løber op i.

På lang sigt er et nyt tag dog altid billigere end et slidt, gammelt tag. For så snart taget begynder at være slidt ned, så holder det også dårligere på varmen. Derfor er du nødt til at fyre mere op for varmen i din bolig, og det kan ses på varmeregningen.

Af samme grund er et slidt tag dårligt for miljøet. Mange kan måske bekymre sig om miljøpåvirkningen i processen med at få lagt et nyt tag, men den bekymring bliver hurtigt gjort til skamme. For lange de fleste tagtyper i dag er langt bedre for miljøet end tidligere.

For eksempel findes der genbrugstegl og ståltag, som er noget af det mest klimavenlige. Og desuden er de miljøvenlige stråtage ved at vende tilbage – ind til videre mest i Holland dog.

Pas på dit gulv – for miljøet

Når det kommer til gulvene i dit hjem, så skal du derimod tænke i helt andre baner. Her er nyt nemlig sjældent bedst. Det eneste slidte gulve påvirker er nemlig dit humør. De har ingen betydning for varmen og miljøet, og derfor anbefales det at passe på dem i længst mulig tid.

En god måde at gøre dette er gulvafslibning. Ved at slibe gulvene, i stedet for at skifte dem, bruger du nemlig mindre træ, og passer derved på jordens ressourcer.

En slibning er desuden hurtigere, mindre omfattende og billigere, end at få lagt et helt nyt gulv. Og den der lækre følelse af nyt gulv får du alligevel, da resultatet er helt det samme. Ved meget slidte gulve med dybe revner kan en gulvafhøvling dog blive nødvendig. Denne proces er en smule dyrere, men stadig langt bedre end at få skiftet til helt nyt gulv.

Så konklusionen herfra er: skift dit tag og pas på dit gulv!