Når man snakker om kryptovalutaer, så bliver der ofte nævnt, at de bruger alt for meget strøm. Det passer, hvis man snakker om de traditionelle valutaer, der stadigvæk kører på proof of work. Bitcoin og alle minerne bruger mere strøm end små lande – og det er ekstremt meget for en kryptovaluta. Man skal også tænke på, at der er tusindvis af forskellige valutaer, som alle bruger strøm. Tallet er derfor meget højere, hvis man lægger det hele sammen.

 

 

Bitcoin løser ikke problemet

Det ser ikke ud til, at Bitcoin har tænkt sig at løse problemet med det store energiforbrug. Heldigvis har udviklerne bag Ethereum taget sagen i egen hånd og er i gang med at føre Ethereum fra proof of work til proof of stake. Hvad betyder de her ord egentlig?

 

Proof of work: De fleste kryptovalutaer kører på proof of work, hvor man skal bruge computere til at udregne komplicerede regnestykker. Dette kaldes også for mining. Der er efterhånden så mange computere tilsluttet, at det sluger rigtig meget strøm. Proof of work forkortes oftest PoW.

 

Proof of stake: Går ud på at man i stedet for at skulle stille computerkraft til rådighed, så stiller man sine penge til rådighed som en form for depositum. Dette depositum mister man så, hvis man laver falske transaktioner. Proof of stake forkortes oftest PoS.

 

Ved proof of work er det meget dyrt at lave falske transaktioner, så man mister de penge, man har brugt på strøm og hardware. Ved proof of stake skal man ikke bruge så meget energi, men her mister man altså kryptovaluta i stedet for. Altså kun hvis man laver falske transaktioner eller lignende.

 

 

Ethereum løser problemet

Om Ethereum løser hele problemet med energiforbrug er nok op til diskussion, da mange andre kryptovalutaer skal med på bølgen. Ethereum løser dog deres eget problem, fordi energiforbruget vil falde rigtig meget i forbindelse med deres overgang til proof of stake.

 

Ønsker du derfor at investere i en mere miljøvenlig kryptovaluta end Bitcoin, så køb Ethereum. Køber du nok Ether, så kan du også tjene ekstra penge på staking. Dette er lidt mere kompliceret end bare at købe det, men dette kan du læse mere om andre steder.

 

Proof of stake (PoS) er ikke et koncept udviklet af Ethereum. Nej, det startede nok med Dash for en del år siden. Problemet har bare været, at der ikke har været nok tilslutning fra minere og brugere til at gå fra det ene til det andet. Kig bare på Bitcoin. Der er en masse “krige” inden for det fællesskab, og det bliver nok ved med at være på den måde i lang tid. Vi kan dog sige, at det bliver meget spændende at følge den fremtidige udvikling med begge kryptovalutaer.