Det har indtil for nylig ofte været således, at varer der er bæredygtige eller økologiske, koster væsentligt mere end almindelige varer. Sådan er det ikke længere i dag. Vi har kigget nærmere på sokker – og ikke bare de almindelige af slagsen, som vi kender dem. Det er derimod bambussokker. Du har måske hørt om dem før, for de bliver stadig mere populære og dette med god grund.

Når sokker er lavet af bambus fibre, er sokker ikke bare sokker. De er blødere og miljørigtige. Man gør ikke bare miljøet en tjeneste, men også sig selv. Dette kommer vi ind på senere i artiklen. Lad os først kigge på de miljømæssige fordele ved at købe sokker, der er lavet af de store bambus træer. Vi starter med kigge på bambus-materialet.

Det miljørigtige valg

Bambus vokser i Kina og det går stærkt. De grønne træer vokser nemlig flere meter om dagen og i modsætning til bomuld, kræver de ikke meget vand og er heller ikke sårbare overfor vind og vejr i samme grad. Dette betyder at de kinesiske landmænd ikke risikerer at miste deres indtægt ved tabte afgræder. Dette er en reel risiko for de landmænd, der dyrker bomuld. Spildte afgrøder er ligeledes et stort tab for miljøet, da de enorme vandmængder som bomuld kræver, i så fald har været spildt.

Når træerne har vokset sig store, fældes de og blandes i en masse, hvor de tilsættes forskellige kemikalier. Denne proces er mindre god for miljøet, men det skal understreges at man for at skåne miljøet, sørger for at genbruge denne kemiske sammenblanding igen og igen. Dette gør man for at undgå et stort forbrug af de uhensigtsmæssige kemikalier. Processen er krævet for at få en pulp, der senere bliver til den bambus viskose. Viskosen er den tekstil, der bruges til at sy sokkerne med.

Sokker der er føles skønt

Nu til dig og dit velvære. Det er nemlig ikke kun miljøet, der har gavn af de bæredygtige sokker. Også dig, din krop og dine fødder har det bedre i de bløde sokker. De er blødere, behageligere og giver dine fødder et bedre og sundere miljø. Sidstnævnte er medvirkende til at du ikke får sure tæer, da dine fødder sveder mindre i et par sokker der er lavet af de bløde materialer. Det er din fodsved, der giver sure tæer og da sokkerne lettere kan transportere luft fra dine fødder og ud igennem tekstilet, vil du opleve en følelse af at få kølet dine fødder samt mindre tendens til fodsved.

Vi har testet de bløde bambussokker

Vi har selv prøvet at gå med sokkerne igennem en længere periode og forskellen er markant. Det første man bemærker når man tager sokkerne på, er den kølende fornemmelse de giver omkring fødderne. Det er ikke udelukkende grundet den øgede luftgennemstrømning – bambussokker er også bedre til at temperaturregulere dine fødder. Et studie viser, at sokker af denne type holder fødderne 3 grader koldere eller varmere, sammenlignet med de gammeldags sokker som vi alle kender.

Hvis du vil være sikker på at få sokker i en god kvalitet, skal du købe dem et sted du har tillid til. Danske butikker skal efterleve en række strenge krav og disse er din sikkerhed – du bør derfor handle dansk, når du køber bæredygtige sokker.

Billige sokker der er bedre for os alle

Som vi startede med at skrive i artiklen, er der ikke nødvendigvis en sammenhæng imellem pris, kvalitet og bæredygtighed. Siden man i midten af halvfemserne kom i mål med at producere de første par bambussokker, er det gået stærkt. Det er det også med prisen. Det er nemlig sådan, at du i dag kan få et par bambussokker til samme pris som et par almindelige sokker.

Som det er med så mange andre produkter, kan der også købes sokker i forskellige prislejer. Der er også forskel på kvaliteten af sokker, lavet af bambus fibre, ligesom der også er forskel på, hvor meget bambus der er brugt til produktionen af hver enkelt sok. Dette varierer typisk fra 70-90 procent.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget bambus der er brugt til produktionen. En tommelfingerregel er, at man kun skal købe sokker med mere end 60% bambus, da man ellers går glip af de positive egenskaber der er forbundet med denne slags sokker. Omvendt skal man også være påpasselig med at købe sokker, der består af 90% bambus, da disse godt kan blive skrøbelige. Valget skal derfor falde på et par sokker, der er tilpas afstemt.