Den kaffe som du nyder hver dag, har været på en lang rejse, før den lander i din kaffekop. I den tid kaffen er plantet, plukket og købt, går bønnerne igennem en lang række steps, før det får det bedste ud af dem.

 

Plantning
En kaffebønne er faktisk et frø, som når det er tørret og ristet, bliver brugt til at brygge kaffe. Hvis frøet ikke er behandlet, kan det blive plantet og groet til endnu et kaffetræ.

Kaffebønner er faktisk først plantet i store kasser, hvor de kan få masser af skygge. Her vil de få vand hyppigt og blive beskyttet mod direkte sollys, indtil de er store nok til at blive permanent plantet ude på marken. De bliver ofte plantet i regnsæsonen, så jorden kan forblive fugtig og rodnettet kan tage fat.

 

Høstning af kaffebønnerne

Alt afhængig af hvilken type kaffebønne vi taler om, tager det omkring 3-4 år for et nyplantet kaffetræ til at bære frugt. Denne frugt kalder man for kaffebær, og det bliver til en lys dyb rød farve, når det er klar til at blive høstet. Der er typisk en stor høst hvert år, og i de fleste lande er det plukket med håndkraft, og dette er en lang og svær process. Lande som Brasilien, hvor landskabet er relativt flat og kaffemarkerne store, kan processen dog være mekaniseret.

Der findes to overordnede måder at høste kaffebær på. Alle bærrene høstet med maskine eller med hånden, eller en metode hvor kun de helt modne bær blive håndplukket individuelt, hvilket er en lang process, som tager mange timer og arbejdskraft. Den lange proces ses typisk i Arabiske bønner.

 

Forarbejdning af kaffebær
Nu er alle bærerne blevet plukket og flere forskellige processor kan gå i gang.

En af de mange processer kaffebærene går igennem er tørre-metoden, hvor de friskplukkede bær bliver spredt ud på en stor overflade og ligger til tørre i solen. For at bærerne ikke bliver dårlige, sørger man for at de bliver vendt i løbet af dagen og dækket til om natten eller hvis det regner. Alt afhængig af vejret, kan denne process tage op til flere uger.

 

Fræsning af kaffen

Før kaffen kan eksporteres skal den gennem tre stadier:

  • En skrogmaskine fjerner det pergamente lag fra bønnerne og betyder at den tørrede skal fjernes.
  • Polering er en valgfri process, hvor alle ujævne overflader bliver fjernet, og selvom polereret bønner anses for bedre, er der faktisk ikke stor forskel på smagen, om man vælger at gøre det eller ej, men det er også en mulighed.
  • Sortering er den sidste process og bønnerne bliver sorteret efter størrelse, vægt og andre imperfektioner.

 

Eksport af kaffen

Kaffen bliver nu anset som det man kalder for “grøn kaffe”, og bliver lastet på et skib for at kunne blive sendt ud i hele verden til forbrugerne.

Kaffebønnerne kan så købes i forskellige butikker rundt omkring i landet, blandt andet hos Østerlandsk Thehus.

Når kafferbønnerne så er kommet hjem til dig kan du så bruge en kaffekværn til at kværne kaffebønnerne, og få dig den perfekte kop kaffe til dig og din hverdag.