I undersøgelsen ”Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i sexlegetøj” fra Miljøministeriet i 2006, fandt man frem til at flere typer af sexlegetøj indeholdt kemiske affaldsstoffer som ftalater, mens brugen af sexlegetøj sammen med cremer, olier og glidemiddel kunne være skadeligt. Den dybdegående undersøgelse endte i en rapport på 85 sider, der både kiggede på danskernes forbrug på voksenlegetøj, produktion af produkterne på tværs af flere lande og fabrikker – samt kemiske analyser af brugen af plastik, der kortlagde de bedste; og værste typer PVC til sexlegetøj.

I dag er sagen dog en helt anden, da Miljøstyrelsen udgav deres ”Grønne tips om sexlegetøj”, der indeholder en liste med flere tips til hvordan man kan være mere grøn når man vælger frækt legetøj

Miljøstyrelsen: Sexlegetøj er sikkert i dag, hvis man er opmærksom på følgende

 

Efterfulgt af rapporten har Miljøstyrelsen valgt at opsummere de mest vigtige tiltag man som forbrug kan tage inden man vælger sit næste stykke sexlegetøj. Særligt gælder det produkter til mænd, som Fleshlights eller produkter der er lavet til analt brug.

Nedenfor har vi udvalgt de bedste råd fra listen:

  • Det er vigtigt at man søger råd og vejledning i butikken. Hvad enten man søger på nettet eller går i butik, er det altid en god ide at spørge om indholdet af ftalater og hvilken type PVC der er gjort brug af.
  • Gravide og ammende bør ikke bruge sexlegetøj (dildoer) og generelt begrænse brugen af sexcreme, glidecreme og massagecreme, da de kan indeholde allergifremkaldende stoffer.
  • Til kvinder: Gravide og ammende bør for så vidt muligt undgå af bruge sexlegetøj. Specifikt bør man som gravid eller ammende kvinde undgå dildoer, mens en generel begrænsning er at foretrække.
  • Tjek Kemien er en app udviklet af Forbrugeråddet Tænk, der giver forbrugere mulighed for at søge information om kemien bag produkter – også sexlegetøj. Brug den til at scanne stregkoder både fysisk og på nettet
  • Når man vil smide produkterne ud igen: Sexlegetøj bliver ofte slidt op ret hurtigt, eller mange mister lysten til det samme produkt. Derfor anbefales det at man tænker over afskaffelsen af sine brugte produkter. Man kan frasortere sig PVC i det almindelige husholdningsaffald, og dermed undgå at det ender som fobrænding i stedet for.
  • Brug præventation i forbindelse med brug af sexlegetøj (udelukkende kondom)
  • Oliebaserede cremer, sammen med brugen af præventation er desværre en dårlig ide. Det kan ende i at materialet opløses og kemiske affaldsstoffer udskilles. Brug derfor vandbaseret glidecreme.