Danskerne går generelt for lidt til tandlæge. Det er ærgerligt, for tænderne er en af de dele af kroppen, vi ikke sådan lige får igen Derudover kan mundens hygiejne også vise sig at have langvarige konsekvenser for din sundhed og resten af kroppen. For eksempel kan bakterier i munden bidrage til op til flere forskellige lungesygdomme. Som regel kan alt det dog afhjælpes med et enkelt årligt besøg hos tandlægen. Så kan tandlægen nemlig guide en til at børste bedre, fjerne et par tandsten og måske lappe et hul, inden det bliver alvorligt nok til at fordre en rodbehandling. Hvis du vil blive klogere på, hvorfor du bør vælge en tandlæge med fokus på miljøet, så læs mere her.

Hvorfor er danskerne dårlige til at komme til tandlægen?

Som sagt er det dog alt for få, der gør den slags, og det kan der være mange forskellige grunde til. En af de helt store er dog prisen. Selvom mundens sundhed i allerhøjeste grad hænger sammen med sundheden i resten af kroppen, har vi nemlig en separat læge med separate regler til tænderne her i Danmark. Det betyder, at vi skal betale for enhver tandlægebehandling, og det er langtfra altid billigt. Det får mane til at holde sig fra tandlægen i længere tid end hvad er hensigtsmæssigt.

 

Det er imidlertid en dårlig reaktion, for som regel bliver dit tandlægebesøg kun dyrere, jo længere tid du venter. En smule tandsten kan sagtens udvikle sig til et hul, hvis man bare lader det sidde. Ligeledes kan et hul brede sig og blive til rodbetændelse og tandpine, hvis ikke det bliver set til. Hvis det er din oplevelse, bør du hurtigst muligt kontakte en god lokal tandlæge. Læs mere her, om hvem du kan få en tid hos, og hvad du kan forvente.

Miljørigtige tandlægebesøg

Det er dog ikke de eneste forbehold, folk har i forhold til regulære tandlægebesøg. Efterhånden som der er kommet stadig mere fokus på klima- og miljøvenlighed, er tandlægerne nemlig også blevet lagt under luppen. I den sammenhæng er mange tandlæger desværre endnu ikke kommet med på noderne. De bruger for eksempel stadig gummihandsker i overflod og bruger produkter, der på uhensigtsmæssig vis spyttes direkte ud i vores vandforsyning igen. Det betyder dog langt fra at alle tandlæger opfører sig på den måde.

 

Det faktum, at du skal betale for dine tandlægebesøg, betyder nemlig også, at tandlægerne har mulighed for og incitament til at indrette sig forskelligt. Er det der holder dig fra tandlægestolen en fuldstændig lammende tandlægeskræk, er der således tandlæger, der har specialiseret sig i at afhjælpe den slags. Ligeledes kan man meget vel forestille sig at der er tandlægepraksisser der opfører sig betragteligt mere miljøvenligt end andre. Hvis du gerne vil gøre dine tandlægebesøg så miljørigtige som muligt, eller hvis du bare gerne vil belønne forsøget på at gøre en branche mere klimavenlig, kan du med fordel tale med din nuværende tandlæge. På den måde vil vedkommende enten kunne henvise dig eller ændre sin egen praksis.

Vælg en lokal tandlæge

En mindst lige så effektiv måde at gøre sine tandlægebesøg mere miljø- og klimavenlige er dog ved at vælge en lokal tandlæge. Jo mindre du skal køre på vej til tandlægen, jo mere miljøvenlige bliver dine tandlægebesøg også. Derudover har en lokal tandlæge dog også en række andre positive aspekter. Det vigtigste nok værende, at en lokal tandlæge er så meget desto nemmere at besøge. Det betyder også, at dine årlige tandlægebesøg er langt mere sandsynlige. Med en god, lokaltandlæge kan du altså være miljørigtig mens du passer godt på både dine tænder og resten af kroppen.