Miljø og bæredygtighed er et af de mest omtalte emner i disse år. Flere og flere har fået øjnene op for, hvor store aftryk vi sætter på klimaet med vores livsstil og forbrugsmønstre, og mange af os ønsker at gøre op med dette og foretage forandringer der kan ændre på dette. Både lovgivere, virksomheder og forbrugere har fokus på dette, og det kan ikke gå hurtigt nok. For naturen har brug for at vi lægger vores forbrugsmønstre om, så vi sparer på ressourcerne og tænker nyt og smartere.

 

Er dit håndklæde bæredygtigt?

Når vi som private forbrugere skal vurdere hvor vi skal sætte ind for at gøre en forskel for miljøet, tænker mange især på områder som affaldssortering at købe tøj sjældnere, at transportere sig mere miljøvenligt og spare på vandet. Alle disse områder er rigtig gode og gør en forskel, men der er mere man kan gøre end det. For at identificere områder hvor man kan gøre en stor forskel for miljøet, bør man se det lidt mere fra helikopter-perspektivet. Hvordan er din livsstil og hvilke ressourcer bruges der til den? Et område hvor der bruges enormt mange ressourcer er maskinvask, når vi vasker tøj, sengetøj, håndklæder og lignende. Det er derfor et oplagt, men til tider overset, sted at sætte ind. Jo flere vaske man kan undgå, jo mere vand og strøm (og dermed CO2) spares der, til stor gavn for kloden.

 

Hvad med dit håndklæde? Er det bæredygtigt? Hvis du er i tvivl, er svaret nok nej. Mange håndklæder er nemlig ikke bæredygtige, selvom det er en ting man bruger hver dag. Årsagen til at håndklæder oftest ikke er miljøvenlige og bæredygtige er ting såsom hvordan det er produceret, med hvilke materialer, om det kan genbruges og ikke mindst hvor ofte det skal vaskes. Og lige netop håndklæder er et tekstil som skal vaskes ofte for at holde sig rent. Men hvad hvis det ikke var sådan? Den tanke har virksomheden Nordifakt tænkt, og har udviklet en række luksuriøse håndklæder der fuldstændigt ændrer på dette. Deres håndklæder, eksempelvis The Copenhagen Towel, er økologiske, certificerede, kan 100% genbruges den dag de er slidt op, er bakterieafvisende og skal ikke vaskes særligt ofte. Den bakterieafvisende egenskab kommer af den teknologi som deres håndklæder er behandlet med, der sikrer at håndklæderne holder sig friske, lugtfri og dermed ikke skal vaskes lige så ofte som håndklæder der ikke har den egenskab. I praksis betyder det en besparelse på flere tusind liter vand om året og ligeledes tusindvis af besparet CO2. Det er med andre ord en utroligt nem måde at gøre en stor forskel for miljøet og naturen på. Tænk hvilken forskel det vil gøre, hvis vi alle skiftede til bæredygtige håndklæder og dermed sparede naturen og miljøet for så mange ressourcer og mindre udledt CO2.