Der er en grund til, at økologiske produkter koster mere i supermarkedet – det tager mere tid og kræfter at dyrke dem uden pesticider og andre skadelige kemikalier. Men hvis du ønsker at få den mest næringsrige mad, skal du gøre din køkkenhave økologisk.

Økologisk havearbejde handler om at bruge naturlige metoder til at forbedre jorden og fremmeplantevækst. Det er en bæredygtig måde at dyrke din egen mad på, og den kan bruges i både små og store haver.

Fordele ved den økologiske køkkenhave

Der er mange fordele ved økologisk havebrug. Det er bedre for miljøet, da der er mindre afsmitning fra pesticider og gødning, og økologiske produkter smager også bedre, da de ikke indeholder kemiske rester. Og deter sundere for dig – konventionelle produkter kan have et højt indhold af giftige kemikalier.

Hvis du starter en ny grøntsagshave eller ønsker at omlægge en eksisterende have, er der nogle få enkle trin, du kan tage for at gøre den økologisk. For det første kan du bruge kompost eller gødning til at forbedre jordkvaliteten. Du kan også tilsætte organisk materiale som muld eller grønt for at hjælpe med at bevare fugt og næringsstoffer.

Desuden kan du bruge naturlige metoder til at bekæmpe skadedyr og sygdomme. Du kan f.eks. tilskynde nyttige insekter som mariehøns og guldsmede til at komme til din have eller bruge økologiske pesticider.

Økologisk gødning til køkkenhaven

Gødning af din køkkenhave er en vigtig del af økologisk havearbejde. Du kan bruge kompost, gødning eller kommercielle organiske gødninger til at forbedre jordkvaliteten og fremme plantevæksten. Kompost er fremstillet af nedbrudt organisk materiale, f.eks. køkkenrester, haveaffald og blade. Det er en rig kilde til næringsstoffer og hjælper med at bevare fugtigheden og jordstrukturen.

Gødning er også en god kilde til næringsstoffer, og den bidrager til at forbedre jordens dræning og luftning. Det bør anvendes sparsomt, da for meget gødning kan skade planterne. Organiske handelsgødninger kan fås i havecentre og indeholder en blanding af næringsstoffer, der er med til at fremme plantevæksten.

Når du gøder din grøntsagshave, skal du læse etiketten omhyggeligt for at se, hvor meget du skal bruge. Følg anvisningerne, og påfør gødningen jævnt over hele bedet.

Gode afgrøder til den økologiske køkkenhave

Der er mange afgrøder, der kan dyrkes økologisk i en køkkenhave. Bladgrøntsager som f.eks. salat og spinat er lette at dyrke og har et højt indhold af næringsstoffer. Andre gode valg er tomater, agurker, peberfrugt og naturligvis kartofler.

Hvis du er på udkig efter noget lidt anderledes, hvorfor så ikke prøve at dyrke dine egne økologiske urter? Krydderurter er nemme at dyrke og kan bruges i madlavning eller til aromaterapi. Nogle af de bedste krydderurter at dyrke i en økologisk have er basilikum, timian, lavendel og rosmarin.

Kom i gang i dag med den økologiske køkkenhave

Økologisk havearbejde er ikke svært, men det krævertid og kræfter. Hvis du følger disse enkle trin, kan du nyde fordelene ved at dyrke dine egne økologiske fødevarer.

Økologisk gødning til køkkenhaven kan købes hos Haveglad.dk