Derfor bør alt emballage være genbrug i 2021

Miljøvenlig emballage er et varmt emne for tiden. Der er især fokus på emballagen i den stadigt voksende e-handel.

I Danmark alene handles der årligt for over 174 milliarder på nettet, og derfor satte regeringen allerede i 2020 også fokus på initiativer der skal fremme bæredygtig emballage.

 

Vil du være klogere på hvordan du som forbruger kan være med til at fremme brugen af bæredygtig emballage, og hvad det egentlig er, så læs med her.

Hvornår kan emballage defineres som bæredygtigt

Der findes faktisk ikke et standardsvar til spørgsmålet om hvilken emballage der er mest bæredygtig, og hvordan dette defineres.

Bæredygtighed handler nemlig om mange ting bl.a.:

 

  • Hvilke rå-materialer der er brugt.
  • Hvordan disse udvindes og forarbejdes.
  • Hvordan produktionen foregår.
  • Distribution af emballagen
  • Hvordan emballagen anvendes, både hos virksomhed og forbruger.
  • Genanvendelse, genbrug og levetid i alt.
  • Hvordan emballagen bortskaffes.

Emballagen behøver ikke skille sig ud på alle punkter, men faktisk skal den bare være væsentligt bedre på et eller flere punkter end allerede eksisterende emballage, for at kunne siges at være bæredygtig.

Derfor har du som forbruger netop et stort ansvar i forhold til at vælge varer til og fra med bæredygtig emballage, og du kan med fordel sætte dig ind i hvilke muligheder du har.

Hvorfor ikke bare undgå emballage?

Det ville være logisk at tænke at den bedste og hurtigste løsning på udfordringen ville være at undgå så meget emballage som muligt. Dette er dog kun en delvis sandhed.

Når du foretager dine indkøb i fysiske butikker kan du selvfølgelig selv være med til at reducere brugen af emballage, ved f.eks. at droppe indkøbsposen, og købe varer der er pakket så lidt ind som muligt.

Men det er ikke nødvendigvis miljøvenligt. Nogle produkter, især madvarer er netop pakket ind for miljøets skyld. En agurk f.eks. kan holde sig op til 14 dage længere, hvis den er pakket korrekt ind, end en agurk uden emballage.

Når du handler på nettet er emballagen med til at sikre at dine produkter kommer frem i den rette kvalitet, og gør transport, distribution, salg og håndtering mere effektiv, hvilket samlet set også bidrager til et lavere Co2 tryk.

Et stort udvalg af emballage

Der findes rigtig mange emballageformer, og med den nye fokus på miljøvenligt emballage kommer der også hele tiden nyt emballage til.

Det gør det på ingen måde nemmere for dig som forbruger at gennemskue hvad man skal vælge, og hvordan man kan være med til at belaste miljøet mindre gennem valg af emballage.

Der findes efterhånden også en del mærkningsordninger der både indikerer hvordan produktet er produceret, om det kan genbruges, nedbrydes osv. Du kan med fordel holde øje med nogle af disse:

 

  • Svanemærket – stiller krav til både produktion og genanvendelighed.
  • FSC mærket, bæredygtigt skovbrug.
  • Mobius sløjferne – et symbol for genbrug.
  • Plastik mærkerne der angiver den anvendte type plastik.

Der vil måske også dukke nye mærker op med tiden der skal gøre det nemmere for dig som forbruger at vælge den rigtige emballage, men som også tidligere nævnt, så handler miljørigtig emballage jo netop ikke kun om hvad emballagen består af, men også hvordan denne produceres, bruges og genbruges.

 

Genbrug emballagen

En af de helt store gevinster for det samlede Co2 aftryk og miljøbelastningen kommer når emballage bliver genbrugt.

Jo længere levetid et hvilket som helst produkt har – herunder også emballage, jo lavere er miljøbelastningen.

Det allerbedste du kan gøre for miljøet er altså at genbruge emballagen, og gerne mange gange.

Kan du ikke selv genbruge emballagen kan du måske returnere den, eller give den videre til andre som kan, eller aflevere den på genbrugspladsen til korrekt genanvendelse.