Cykler, pengeskabe, patroner og gamle våben.

Det er blot nogle af de ting, som magnetfiskere i disse dage henter op fra de danske søer, vandløb og åer.

For nogle er magnetfiskeri, hvor man ved hjælp af en kraftig magnet fisker efter metal- og jernaffald i vandet, blevet til en sjov hobby, der hjælper til at med at redde det danske vandmiljø.

Danske magnetfiskere fisker tusindvis af kilo jernaffald op ad vandet, og giver besked til kommunen, som dermed kan komme og hente det. På den måde er de med hobbeyen med til at rydde op i naturen samtidig med at de har det sjovt.

Hvad er magnetfiskeri?

At bliver magnetfisker kræver ikke meget. Kort og godt skal du have fat i en kraftig magnet, en såkaldt neodymmagnet, som du binder fast til et reb, der er stærkt nok til at hive de gemte skatte og fra bunden af søen.

I både Danmark og udlandet er hobbyen blevet lidt af enn skattejagtsdille, og på youtube kan du finde mange videoer med folk, der hiver store ting som cykler, kanoner, pengeskab og mønter op af vandet.

Hvilke magneter er gode til magnetfiskeri?

Der er to slags magneter, som oftest bruges til magnetfiskeri: En ensidet magnet og en dobbeltsidet magnet.

En ensidet magnet har som navnet antyder kun én magnetisk flade. Det er som oftest magneter med mindre trækkraft, såsom denne, der også egner sig til nybegyndere og folk som gerne vil gå efter de mindre skatte som mønter, nøgler og mindre pengeskabe.

De dobbeltsidede magneter har to magneter, som vender sine modpoler på hinanden. Det vil sige, at du kan “slæbe” magneten på bunden af en sø eller en å med dit reb, og dermed opnå større chance for at fange noget metal, da begge sider er magnetiske.

Mange folk, som dyrker magnetfiskning som hobby, er begyndt at bruge denne type magneter, da fangsten af skatte ofte er større. Hos skattejaegere.dk har de kraftige neodym magneter med en trækkraft på helt op til 2000 kilo, som egner sig til større fangster som cykler og tungere metalgenstande.

Hvor kan man magnetfiske?

Der er virkelig mange vandområder i Danmark, hvor man kan afprøve sin fiskemagnet. Det er eksempelvis i søer, under små broer med vand, åer, sumpe og bække.

I byområder, hvor der er adgang til et vandområde, er der stor sandsynlighed for at finde din næste skat. I landområder, der har lagt uforstyrret i lang tid, kan der også være chance for at gøre et metalfund.

Hvis du tilfældigvis støder på en gammel brønd, kan du helt sikkert prøve din magnet der.

Gamle danske byer med en lang historie er fantastisk til at afprøve magnetfiskeri. Forestil dig bare, hvilke metalskatte der er blevet kasseret fra tider med industriel udvikling, nærliggende nedbrudte fabrikker, og områder, der engang var krigsfronter.