Som mange nok på det seneste har observeret i pressen, så er “fænomenet” sikker havn altså ikke bare en ny opfindelse. Sikker havn startede som projekt sikker havn tilbage i 2006 og som skulle få flest mulige lystbådehavne til at opstille sikkerhedsudstyr. Det udstyr skulle selvfølgelig også vedligeholdes.

 

Projektet sigtede efter at få flest muligt af de i alt 300 lystbådehavne til at være med.

 

Nu er det ikke sådan at alle er hoppet med på projektet. Dette kræver jo en række ting og i dag er der lidt over 30 lystbåde, og erhvervshavne som er certificerede.

FLID har udført en “Risikovurdering med anbefalinger” hos godt 60 havne som er ved at opføre de nødvendige udstyr for at komme gennem nøglehullet.

 

Efter hvad jeg kan se på en artikel fundet hos FLID’s nyhedssektion så er der yderligere 25 på venteliste. Det er nok heller ikke bare noget man får gennemført sådan overnight og selvom man nok som almindeligt menneske ville ønske at samtlige havne var med, så er det dog alligevel utroligt flot at havnene tager projektet seriøst. Jeg er sikker på at det nok heller ikke er billigt, og derfor skal havnens budget også kunne have råd til at opstille redningsudstyr.

 

Jeg har været rundt mange steder og på en ferie stødte jeg på dette “Sikker havn” projekt hvor visse havne så er certificerede. Det ville jeg da se om min egen havn var. Heldigvis var den blandt dem som kom “i havn” som de første og det er da glædeligt at man som sejler har en hjemme-havn, hvis man kan sige det som er certificeret som en sikker havn.

 

Jeg kan forstå at FLID uddanner vejledere sådan at havnene ikke skal arbejde blindt på at få en licens. Disse vejledere tæller p.t seks styks og de skal så bistå med at vejlede udvalgte havne sådan at de kan få deres licens.

 

I øjeblikket støttes projektet af trygfonden og der vil blive sørget for at der sættes ekstra stor fokus på at flest mulige havne kan opnå denne status som licenseret sikker havn. Trygfonden sørger også for at donere diverse udstyr såsom redningskranse, jernstolper og med instruktioner som man kan blive en sikker havn.

 

Der findes video’er på youtube hvor man kan lære mere om hvordan en havn blev certificeret som sikker havn. Man kan også under et hovedpunkt hos FLID’s hjemmeside finde en sektion som meget praktisk hedder sikker havn, og her bliver de fleste spørgsmål besvaret. 

 

Find dem her: Sikker havn videoer

 

Man kan se om en havn er certificeret sikker havn på de blå flag med gul skrift hvor der står sikker havn. På FLID’s sikker havn sektion kan du også finde ud af hvilke havne som allerede har dette flag, og hvilke som er på vej.