Dette indhold er lavet i samarbejde med den/de virksomheder der linkes til.
Bæredygtighed er én af tidens helt store mærkesager. Danskerne er i højere og højere grad blevet opmærksomme på, at de valg, vi træffer, har en stor indvirkning på vores nærmiljø og på klimaet, og derfor er den grønne omstilling også ofte en del af vores bevidsthed, når vi gennemgår de faste elementer i vores hverdag.
Grøn strøm er en del af denne større bølge af bæredygtige valg, som vi selv er med til at træffe. Og det betyder bestemt ikke, at du skal forvente en strømafbrydelse i dag eller i morgen. Elselskaberne har nemlig fået langt større fokus på at tilbyde en grønnere løsning til forbrugerne. I dette indlæg kan du læse mere om, hvad grøn strøm overhovedet er for en størrelse, og hvordan elselskaberne arbejder for at blive mere grønne og mere bæredygtige.
Hvad er grøn strøm?
Grøn strøm er betegnelsen for elektricitet, der er miljøvenligt. Det vil sige, at elektriciteten bliver produceret af energikilder, der er vedvarende, såsom vand- eller vindmøller. Grøn strøm er altså til forskel fra den såkaldte ”sorte strøm”, der udvindes fra de mindre bæredygtige fossile brændstoffer.
Der findes mange forskellige former for grøn strøm på markedet, og derfor er det ikke nok blot at vælge et ”grønt” elselskab, hvis du gerne vil gøre din hverdag mere bæredygtig. Der er også god grund til at sætte sig mere direkte ind i, hvor netop dit elselskab får strømmen fra, og hvordan de kompenserer for deres energiforbrug.
Der er nemlig ikke forskel på den strøm, vi alle sammen får ud af stikkontakten. Du kan ikke vælge, at det er ”grøn strøm”, der kommer hos dig. Forskellen ligger altså i, hvorvidt elselskabet tilbyder, at du kan betale for grøn strøm og dermed være med til at støtte de vedvarende energikilder, som det vil være mest bæredygtigt at fremme på sigt.
Dit valg er med til at gøre en forskel
Når du som forbruger vil vælge grøn strøm, er du også med til at påvirke, at elselskaberne satser på denne løsning. Dette ser vi på dagens udvalg af elselskaber og -leverandører på markedet, hvor størstedelen tilbyder én eller flere løsninger inden for grøn strøm.
Det fungerer nemlig sådan, at jo større efterspørgslen er på grøn strøm fra forbrugerne og elselskaberne, jo større er grundlaget også for, at der etableres flere vedvarende energikilder såsom vand- og vindmøller samt solcelleanlæg, der kan producere strøm, der er mere miljøvenlig, bæredygtig og klimavenlig.
Hold øje med bladene
Det kan måske være en smule uoverskueligt at skulle orientere sig på markedet for elselskaber, hvis du ikke har gjort det før. Og især når det kommer til at gøre det med bæredygtighedsbrillerne på – for hvornår er strømmen grøn nok, og hvor skal du gå hen for at lede?
Her kommer Forbrugerombudsmanden til hjælp. For at sikre, at det bliver så gennemsigtigt som muligt for forbrugeren at vælge en grøn løsning, er der nemlig indført en mærkningsordning, som du kan orientere dig ud fra.
Èt grønt blad betyder således, at det er strøm, der produceres fra vedvarende energikilder. Der er ikke yderligere klimatiltag involveret.
To grønne blade betyder, at der foruden for vedvarende energikilder også investeres i løsninger for at nedbringe CO2-udslip.